Życie ekologiczne w Warszawie
Kontakt
News

Jak zaoszczędzić na ręcznym zmywaniu naczyń?

Jak zaoszczędzić na ręcznym zmywaniu naczyń?

Jednym z najmniej lubianych obowiązków domowych jest zmywanie. W dobie postępu technologicznego, zadania te realizują za nas zmywarki. Niestety, nie są one wykorzystywane w każdym domu. Wiele naczyń nie nadaje się również do mycia w urządzeniu. Jak zatem myć ręcznie, tak aby nie było to bardzo kosztowne?

Odpowiedni detergent

Przy ręcznym lub mechanicznym zmywaniu naczyń, najwięcej kosztuje nas woda oraz detergenty, które pozwolą nam usunąć resztki jedzenia z talerzy, misek czy garnków, przypalony i zaschnięty tłuszcz oraz wszelkie inne zabrudzenia na naczyniach i sztućcach kuchennych. Do mycia ręcznego standardowo wykorzystujemy płyny. Ich wybór na polskim rynku jest ogromny, dlatego warto wiedzieć, jak wybrać najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Może być nim np. płyn do mycia naczyń Pur, ponieważ posiada on skoncentrowaną formułę i według zapewnień producenta, wystarczy tylko niewielka jego ilość na gąbeczce do zmywania, aby umyć dokładnie cały stos naczyń.

Ciekawostką może być to, że niektóre płyny do mycia naczyń posiadają substancje nawilżające, dzięki którym nasze ręce nie będą się nadmiernie wysuszać podczas zmywania ręcznego. Warto je wybierać, zwłaszcza wtedy, gdy mamy suche i zniszczone dłonie. Płyn do mycia naczyń z aloesem czy z olejem arganowym można potraktować jak substytut kremu do rąk, który powinniśmy używać po każdym większym zmywaniu. Dzięki temu detergent staje się przyjazny dla skóry człowieka oraz tanią alternatywą dla kosmetyków nawilżających i pielęgnujących dłonie. Można kupić takie „tanie kosmetyki” w drogerii Superkoszyk.

Oszczędzanie na wodzie

Głównym zarzutem w kwestii oszczędzania dla zmywania ręcznego jest nadmierne marnotrawienie wody. Zmywanie pod wodą bieżącą prowadzi rzeczywiście do wysokich kosztów. Można jednak zaoszczędzić w ciągu roku nawet 300 zł, jeśli wcześniej przygotujemy odpowiednio naczynia i będziemy je zmywać w przygotowanej misce lub komorze zlewu. Najwięcej wody, a także i płynu zużywa się podczas  zmywania naczyń, na których znajdują się zaschnięte resztki jedzenia. Dlatego od razu z chwilą wkładania naczyń do zlewu warto je oczyścić ręcznie i opłukać pod zimną wodą. Przypalone naczynia i te, w których znajdują się resztki przyklejonej potrawy, trzeba zalać dużą ilością wody, aby później łatwo i szybko je doprowadzić do czystości.

Szacuje się, że na umycie kompletu naczyń z obiadu spożywanego przez 4-osobową rodzinę, należy zużyć od 25 do nawet 30 litrów wody. Można zmniejszyć tę ilość, zakładając na kran w kuchni perlator, czyli napowietrzacz strumienia wody, dzięki któremu mniej się jej zużywa. Dobrym pomysłem jest użycie do zmywania drugiej komory zlewu lub miski, do której wlewamy ciepłą wodę z płynem. Namaczamy w niej naczynia, czekamy kilka minut, a następnie po kolei je myjemy i wstawiamy do drugiej komory zlewu. Dopiero po takim wstępnym umyciu wszystkich rzeczy znajdujących się w kuchni, można je spłukać przy użyciu tańszej, zimnej wody. Dzięki tym prostym w gruncie rzeczy sposobom można zaoszczędzić na wodzie i detergentach wykorzystywanych do zmywania ręcznego.

0 komentarzy