Życie ekologiczne w Warszawie
Kontakt
News

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw ?

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z zagrożeń jakie niesie uprzemysłowienie produkcji rolnej. Jednak mało kto wie jakie ilości różnego rodzaju środków ochrony roślin i pestycydów stosowane są podczas ich produkcji.

Środki ochrony roślin, drobnoustroje , bakterie chorobotwórcze, zarodniki grzybów larwy i jaja owadów to nieodłączni towarzysze mieszkający i podróżujący wraz z naszymi owocami i warzywami do domu.

Oczywiście zdrowy rozsądek nakazuje zachowanie minimum higieny, ale..
Jeżeli mamy ochotę na zieloną sałatę, rzodkiewkę, pomidory, ogórki, miękkie owoce – maliny , truskawki , brzoskwinie itp.

Wtedy możemy użyć koncentratu Exsir

Po użyciu Exsira owoce i warzywa są dokładnie oczyszczone, kolory nabierają intensywności. I to wszystko w 3 minuty! Takich efektów nie uzyska się przy użyciu jedynie wody. Exsir nie zmienia smaku i zapachu.

- 100% naturalny roślinny koncentrat do odkażania owoców i warzyw
- 100% skuteczność w odkażaniu i wypłukiwaniu bakterii, środków ochrony roślin i wosków
- 100% składników pochodzenia roślinnego

Skład: substancje powierzchniowo czynne uzyskane z orzechów kokosowych i kukurydzy, kwas organiczny pozyskany z buraków cukrowych, organiczne substancje rozpuszczające pochodzenia roślinnego, olejek ylang ylang, olejek cynamonowy, biały ocet, woda

W celu prawidłowego odkażenia warzyw i owoców, do 1 litra wody wlewamy pól nakrętki (30ml) koncentratu Ex-sir. Analogicznie, do 2 litrów wody wlewamy zawartość 1 nakrętki (60 ml).

1. Wrzucamy warzywa, owoce, które mają zostać odkażone do odpowiedniej wielkości pojemnika, a następnie zalewamy je wodą i dodajemy odpowiednią ilość koncentratu Ex-sir, pamiętając o przeliczniku podanym powyżej.

2. Pozostawiamy owoce, warzywa w roztworze przez 2-3 minuty.

3. Wylewamy zawartość pojemnika, a warzywa i owoce płuczemy pod bieżącą wodą.

Koncentrat EX-SIR możecie kupić w:
Ecoshopie

Tagi: , ,

0 komentarzy