Życie ekologiczne w Warszawie
Kontakt
News

Domowy nawóz z ogrodu. Jak i co możemy kompostować?

Domowy nawóz z ogrodu. Jak i co możemy kompostować?

W przydomowym kompostowniku możemy wykorzystywać odpady z gospodarstwa domowego. Zmniejszymy tym samym ilość generowanych śmieci o 30-50%. Systematyczne przerabianie kompostu i utrzymanie go w wilgotności na poziomie 50-60% zapobiegnie powstawaniu nieprzyjemnego zapachu.

Kompost, nawóz prosto z natury

Na polskich ziemiach gromadzą się hałdy śmieci, które zatruwają wody, powietrze i glebę. Każdy Polak w ciągu roku generuje 315 kg śmieci różnego rodzaju. Aby zmniejszyć ilość śmieci, część odpadów możemy przetwarzać na kompost. W ten sposób zredukujemy ilość nieczystości z gospodarstwa domowego, a tym samym obszar składowisk śmieci. Taką polityką kieruje się m.in. firma Ziemia Polska Sp. z o.o. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją nawozu z odpadów komunalnych. Inne firmy utylizują między innymi liście zebrane w mieście, skoszoną trawę lub pozostałości z rabat kwiatowych. Takie nawozy możemy wykorzystywać do każdego rodzaju roślin.

Wsad do kompostowania

Wsad do kompostownika ogrodowego powinien składać się z produktów o dużej zawartości węgla i azotu. Węgiel zapewnia celulozę, dzięki której bakterie mogą produkować ciepło i cukry. Azot jest źródłem białka, dzięki któremu bakterie się rozwijają. Składniki, które zawierają węgiel to, np. liście, słoma, niezapisany papier, odpady drzewne, karton i pył drzewny. Składniki o dużej zawartości azotu to resztki owoców i warzyw, fusy z kawy, skorupki jajek (rozkładają się w czasie dłuższym niż 1 rok), wodorosty. Produkty takie, jak: produkty mleczne, jajka lub resztki mięsa, powinny być kompostowane wyłącznie na skalę przemysłową, ponieważ nie rozkładają się w krótkim czasie i przyciągają szkodniki. Najlepiej, aby materiał do kompostownika był rozdrobniony na kawałki o wielkości od 3 mm do 1,5 cm. Takie kawałki szybciej się rozdrobnią a kompost będzie miał jednolitą, drobną strukturę.

Warunki właściwego kompostowania – woda, temperatura, powietrze

Kompostowanie polega na humifikacji resztek materii organicznej. Proces ten odbywa się głównie dzięki bakteriom, którym musimy stworzyć jak najlepsze warunki rozwoju. Pierwszym warunkiem jest odpowiednia wilgoć. Bakterie i grzyby powinny mieć wilgotność na poziomie 50%-60%, aby masa kompostowa szybko się rozłożyła. Biorąc garść kompostu do ręki, powinniśmy czuć wyraźną wilgoć. W zbyt suchym, procesy kompostowania są spowolnione, a nadmiar wody powoduje wypłukiwanie składników i rozpoczęcie procesów gnilnych. W procesie kompostowania podniesienie temperatury o 10ºC przyczynia się do podwojenia tempa rozkładu. Kompostownik o temperaturze 30ºC będzie przerabiał się dwa razy krócej niż ten o temperaturze 20ºC. Na szybkość rozkładu wpływa także obecność tlenu. Procesy tlenowe przebiegają dziesięciokrotnie szybciej niż beztlenowe (gnicie) i nie towarzyszy im nieprzyjemny zapach. Z tego powodu kompost należy co najmniej raz na pół roku „przerobić” – przerzucić warstwę wierzchnią do wnętrza, aby dotlenić warstwy środkowe.

0 komentarzy