Życie ekologiczne w Warszawie
Kontakt
News

Ciekawe przepisy na przyrządzenie steku wołowego

Ciekawe przepisy na przyrządzenie steku wołowego

Stek wołowy – danie uwielbiane w szczególności przez mężczyzn, solidne, pożywne, a jeśli przygotowane jest na podstawie dobrego przepisu, zachwyca i zaskakuje smakiem. Stekiem możesz delektować się przez cały rok, jednak warto wypróbować przepisy inne niż zwykle, eksperymentować z przyprawami i dodatkami… z pewnością w końcu trafisz na ulubioną recepturę. Jak przyrządzić stek wołowy? Oto kilka pomysłów (przykładowy przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,846,name,stek-wolowy-z-maslem).

Szlachetny smak wołowiny – jak go podkreślić?

Wołowina jest mięsem bardzo cenionym, a przepisów na steki wołowe krąży mnóstwo. Niektórzy lubią wersję dobrze wysmażoną, inni wolą steki krwiste, których zaletą jest większa soczystość. Mięso najlepiej smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, np. maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Obróbka termiczna trwa dosyć krótko – w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz uzyskać, smażąc około 4 minut przygotujesz stek krwisty, a wydłużając czas o 2 minuty, przyrządzisz mięso bardziej wysmażone. Nie potrzebujesz też wielu przypraw – wersja minimum, jedynie z odrobiną soli i pieprzu (dodaj je dopiero na talerzu!), jest idealna dla Ciebie, jeśli nie chcesz zabijać przyprawami smaku wołowiny. Taki stek, podawany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, warzywami, to danie konkretne i bardzo pyszne, pomimo swojej prostoty. Kilkukrotne przygotowanie dania pomoże Ci nabrać wprawy i osiągnąć idealny efekt końcowy.

Stek inny niż zwykle – zaskocz podniebienie!

Choć stekowi konserwatyści nie uznają marynat i przypraw, Ty możesz odbiec od rutyny i dodać wołowinie nieco walorów aromatycznych. Ciekawym pomysłem jest wymieszanie ok. łyżki musztardy z dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku. Taka miksturą natrzyj po jednej stronie surowe steki i odstaw na pół godziny. Po tym czasie smaż steki (posmarowaną stroną do dołu), aż się zarumienią, a następnie posmaruj wierzch resztą musztardy i przewróć na drugą stronę. Wielbicielom czosnku na pewno przypadnie do gustu pomysł podawania steków z masłem czosnkowym, które najlepiej przygotować samodzielnie – wystarczy miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie dodać szczyptę soli. W podobny sposób można przygotować masło z pietruszką lub koperkiem.

Jak przygotować sos do steku?

Ulubiony stek wołowy będzie smakował niebiańsko, jeśli podasz go z oryginalnym sosem – zimnym lub ciepłym. Lubisz mocno pikantne potrawy? Wymieszaj zgnieciony ząbek czosnku z papryczką chilli, posiekaną kolendrą, pietruszką, octem winnym i oliwą z oliwek. A co powiesz na sos z czerwonym winem? Ciekawą recepturą jest przygotowanie go z wywaru wołowego oraz wina, z dodatkiem brązowego cukru i octu balsamicznego. Taki sos wymaga gotowania, jednak warto poświęcić kwadrans, żeby cieszyć się jego wykwintnym smakiem. Pyszną opcją jest dodanie do mięsa sosu na bazie sera z niebieską pleśnią, choć jest dosyć tłusty, gdyż wymaga użycia masła i mleka. Jeśli jednak nie przesadzisz z jego ilością, nie musisz martwić się o kalorie. Eksperymentować z sosami możesz do woli, przygotowując je z grzybów, musztardy (steki smakują świetnie z musztardą Dijon!), miodu czy warzyw.

Bez względu na to, jak przygotujesz swój stek wołowy, zawsze pamiętaj, że podstawą jest dobre, wysokiej jakości mięso (np. polędwica) i umiejętne jego usmażenie. Przed przystąpieniem do kulinarnych szaleństw, nie zapomnij o zaopatrzeniu się we wszystkie niezbędne składniki. Nie musisz szukać daleko, bo szeroki asortyment produktów znajdziesz w sieci Biedronka. Do dzieła i… smacznego!

0 komentarzy